•  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

Hip Hop

Achtergrond Streetdance

Streetdance is een verzamelnaam van dansvormen die niet zijn ontwikkeld in dansinstituten maar op straat, in clubs en middelbare scholen. Tegenwoordig kan het gezien worden als een onderdeel van Hiphop- en funkdansstijlen.


De basis voor Streetdance/Hiphop werd al in Brazilië gevormd, dat waaide over naar Jamaica en uiteindelijk naar Amerika. In de jaren 70 van de twintigste eeuw ontstond Streetdance / Hiphop in New York, en dan voornamelijk in de arme wijk, de Bronx. Vooral in achterbuurten werd er veel op straat gedanst. Hier komt dan ook de naam vandaan. De definitieve doorbraak in Europa kwam pas in de jaren ’90.

De dansers zijn vaak gekleed in ‘baggy clothes’. Dit is ruim en dansbaar zittende kleding waarin je gemakkelijk beweegt. In tegenstelling tot andere dansstijlen zijn het meestal jongeren die dansen. Het is een sport waarbij aspecten als improvisatie en aanmoediging van omstanders een rol spelen, en er vaak een sterke sociale interactie met omstanders en mededansers is.

Streetdance wordt in Nederland onderwezen in dans- en sportscholen en is een internationale wedstrijdsport. Er komt veel training en talent bij kijken om de top te bereiken. De wedstrijden worden verdeeld in leeftijdsgroepen, children, juniors en adults. In de klasse indeling kennen we solo’s, duo’s, small groups, show groups en formations.

De Streetdancestijl had veel invloed op mode en videoclips, graffiti, DJ’s, rappers, etc. Veel bewegingen zijn gericht op bewegingen uit videoclips. Streetdance verandert hierdoor eigenlijk continu. De streetdance bewegingen zijn vaak vrij losjes en komen heel luchtig over. Er wordt meestal op heel snelle muziek gedanst, waardoor het een flitsend effect heeft. Een van de bekendste bewegingen is de snake. Deze is gebaseerd op de lenigheid van een slang. Het is hierbij eigenlijk de bedoeling dat men als het ware met zijn lichaam "rolt". Streetdance is "bouncen op de beat". Men danst streetdance vooral op hiphop en R&B muziek. Streetdance is soms stoer, maar altijd “cool’.

Een les begint rustig met de warming-up (heen en weer stappen en de armen losdraaien). Bij streetdance leer je in kleine stukjes een hele dans. Soms gaat het best snel. Niet alleen de benen maar ook de armen doen mee. Als je Streetdance gaat doen merk je dat het elke week beter gaat. Streetdance is goed voor je lichaam. Je schudt je spieren goed los, je krijgt een goede conditie, je verbrand vet en je gaat beter bewegen.

Regels Hip Hop

Categoriëen:
- Solos male
- Solos female
- Duos
- Groups
- Formations

- Battle All Styles solo

- Battle All Styles crews

- Productions
 
Tempo:
Solos, Duos, Groups: 108 – 112 beats per minuut
Formations: De muziek bij Hip Hop Formations moet echte Hip Hop muziek zijn met een duidelijke Hip Hop beat zonder beperking in tempo. Slechts 30 seconden mag afwijken van Hip Hop muziek.

Muzieklengte:
Solos, Duos: 1:00 minuut
Groups: 2:00 minuten
Formations: (minimaal) 2:30 tot 3:00 minuten (maximaal)

De muziek wordt, behalve bij de formations, door Dutch Dance Sports verzorgd.

Hip Hop omvat verschillende nieuwe dansstijlen en staat open voor nieuwe verdere ontwikkelingen. Hip Hop wordt meestal gedanst met een typische bounce op de achtste noot. Deze bounce kan een jumping action (New-Jack-Swing) zijn of ook alleen uit binnenlichamelijke bounce bewegingen bestaan. Vaak worden zeer veel armbewegingen gedanst. Niet de stijl maar de beste danser/danseres dient beoordeeld te worden.

Acrobatische bewegingen, inclusief Break Dance en Electric Boogie elementen, zijn toegestaan, maar mogen niet overheersen.

Acrobatische trucs mogen de beoordeling niet beïnvloeden, tenzij negatief bij foutieve uitvoering.

Lifts zijn alleen bij Formations Juniors en Formations Adults toegestaan. Lifts zijn gedefinieerd als: een beweging of figuur waarin beide voeten van een danser van de vloer zijn met behulp van andere danser/persoon.

“Stage Props” (attributen): attributen die niet omschreven kunnen worden als kleding mogen NIET worden gebruikt. Hoeden, jassen, sweaters, sjalen, etc., mogen worden gebruikt, maar stokken, paraplus, en andere niet-kleding attributen mogen NIET worden gebruikt. Toegestane stage props/attributen moeten gedurende de gehele voorstelling bij zich gehouden worden. Dergelijke kledingstukken mogen binnenstebuiten gekeerd worden, in de hand gehouden worden, uitgewisseld worden met een partner, etc., maar mogen NIET weggegooid worden tijdens de uitvoering.

 

Verloop Solo/Duo wedstrijden

Het startveld word in groepen (ca. 20-30 Solos/Duos) ingedeeld.

Elke groep deelnemers begint met een performance van 1 minuut waarbij men gezamenlijk danst. Vervolgens danst men 1 minuut met vier tot acht (voorronden), met twee tot drie (halve finale) en meestal alleen in de finale. Aansluitend dansen allen nog een keer tezamen en tegelijk een minuut. De juryleden lopen rond de dansvloer tijdens de openings- en eind presentaties ter verkleining van het risico op blessures. De openings- en eind performance geeft de juryleden de mogelijkheid om de dansers met elkaar te vergelijken.

 

Aanvullend voor Duos:

Beide dansers moeten tezamen dansen, niet ieder voor zich of de een na de ander.

De uitvoering dient gesynchroniseerde stappen te bevatten zoals Follow the Leader, schaduw en spiegel posities/patronen en het dansen van dezelfde passen. Een mix van alle mogelijkheden is belangrijk.

 

Aanvullend voor Groups:

Groepen worden als geheel beoordeeld. Solo delen mogen worden uitgevoerd, maar mogen niet overheersen.

 

Aanvullend voor Formations:

Formations dansen alleen op eigen muziek. De muziek mag geen scheldwoorden, discriminerend en/of vernederende teksten bevatten. Formations worden als geheel beoordeeld. Solo delen mogen worden uitgevoerd, maar mogen niet overheersen.

De beoordeling bij formations geschiedt op basis van het TCI-beoordelingssysteem (Technique / Composition / Image).

TCI-systeem beoordelingscriteria voor Solos / Duos / Groups / Formations

    Maximaal
Technique   (10 punten)
  Technische uitvoering
Ritme
Synchroniteit
 
     
Composition   (10 punten)
  Steps / Bewegingen / Combinaties
Harmonische muzikale omzetting
Ruimtelijke vormgeving
Plaatjes - opstellingen
Effecten
 
     
Image   (10 punten)
 

Podiumaanwezigheid en uitstraling
Harmonie
Originaliteit

 

 

Aanvullend voor Battle All Styles Solo:

De Hiphop solo battle wedstrijd begint met een kwalificatieronde waarin alle dansers eerst 1 minuut gezamenlijk New Style dansen, vervolgens dansen de deelnemers in kleine series van 3-5 dansers 2x 40 sec. 2 andere hiphop stijlen (dubstep, house, dancehall, r&b/lyrical, old school) en vervolgens wordt deze ronde afgesloten met weer 1 minuut gezamelijk, waarmee de jury de dansers nog eenmaal met elkaar kan vergelijken.

 

Afhankelijk van het aantal deelnemers bij aanvang, worden net als bij breakdance 4, 8, 16 of 32 dansers geselecteerd voor de knock-out battles.

De dansers dansen dan om beurten 3, en in de finale 4 dansstijlen. De juryleden zullen door aanwijzing bepalen welke danser de battle wint.

 

Aanvullend voor Battle All Styles Crews (3-7 personen):

De Hiphop Crew battle wedstrijd begint met een kwalificatieronde waarin alle teams een demo doen op eigen muziek met een lengte van minimaal 2:30 en maximaal 3:00 minuten.

 

Afhankelijk van het aantal deelnemers bij aanvang, worden 4 of 8 teams geselecteerd voor de knock-out battles.

De teams dansen dan om beurten 4 dansstijlen. In de teams dienen de dansers elkaar bij de verschillende stijlen af te wisselen. De juryleden zullen door aanwijzing bepalen welk team de battle wint.